top of page

Slaapproblemen bij kinderen: Van zelf ervaren naar anderen helpen

barbaradaalmeijer

Als ouder weet ik hoe frustrerend het kan zijn wanneer je kind niet doorslaapt. Mijn dochter heeft jarenlang moeite gehad met (door) slapen, wat ons gezin op verschillende manieren heeft uitgedaagd. Achteraf gezien heeft deze periode mij ook veel geleerd over hoe slaapproblemen bij kinderen op een holistische/energetische manier benaderd kunnen worden. Energetisch werk kan een belangrijke rol spelen in het herstel van slaap en het creëren van balans voor zowel je kind als jij als ouder. 

Vandaag wil ik je graag meenemen in wat ik heb ontdekt en hoe jij je kind kunt helpen bij slaapproblemen. Ik deel graag mijn persoonlijke ervaring en tips en adviezen met jullie voor slaapproblemen bij kinderen.


Mijn verhaal 

Onze dochter werd in juni 2020 geboren. Toen ze acht maanden oud was, verhuisden we van Amsterdam naar Oegstgeest. Omdat ons nieuwe huis verbouwd moest worden, woonden we tijdelijk in Leiden. Haar nachten in Amsterdam waren niet ideaal, maar wel redelijk goed te doen. Maar zodra we in Leiden waren, werd het veel lastiger. 


In die periode heb ik nachten naast haar gezeten, urenlang. Ze was vaak helemaal overstuur, en ik voelde me machteloos. Ik zat huilend naast haar bed, met mijn handen in het haar, terwijl ze krijste en zich van mij afduwde. Het was bijna onmogelijk om contact met haar te krijgen. Wat voelde ik me toen een slechte moeder. Achteraf begrijp ik nu waarom ze zo reageerde (hier kom ik later op terug), maar toen was het echt moeilijk te bevatten, en haar afwijzing deed me pijn. 


Toen we uiteindelijk in Oegstgeest woonden, was het huilen niet meer zo heftig en langdurig, maar zij kon nog steeds veel huilen (ook in de nacht) en zij viel niet in slaap zonder dat ik erbij was. En als ze 's nachts wakker werd, moest ik ook bij haar blijven. Dit resulteerde in een tuinkussen naast haar bedje. Ik voel het nog in mijn lichaam 😉  


In die tijd had ze ook last van night terrors, wat mijn onzekerheid alleen maar vergrootte. Ik deed alles wat ik kon: slaaphygiëne (lees hieronder hoe wij dat toepassen), medische onderzoeken om allergieën of andere oorzaken uit te sluiten, en ik schakelde een slaapcoach in. Maar niets leek echt te helpen. 


Wat me uiteindelijk opviel, was dat mijn dochter wel doorsliep wanneer ik niet thuis was. Dat bracht twijfel en zelfs het gevoel dat ik iets verkeerd deed. Lag het aan mij? Nu kan ik met een glimlach zeggen: “Ja, het lag aan mij.” Maar dat besef kwam pas veel later. 

Langzaam begon ik in te zien dat mijn eigen energie een enorme invloed had op de slaap van mijn dochter. Dit besef was voor mij het begin van een belangrijke ontdekking. 


Mijn inzichten 

Ik besefte steeds meer dat mijn energie invloed had op die van onze dochter. En niet alleen mijn energie. Daar kwam ik achter nadat ik een medium had ingeschakeld. Dat wil ik toch ook even benoemen! Inmiddels vind ik het heel normaal, maar toen voelde het als een soort laatste redmiddel. Dat zou ik nu zeker niet meer zo zien. Net zoals we medische zaken willen laten uitsluiten, zou ik zeker adviseren om dat ook op dit vlak te laten doen. Het heeft ons heel erg geholpen om meer rust en veiligheid in huis te brengen, hoe onbewust we er (toen) ook van waren. 


Weer even terug naar de invloed van mijn energie op die van onze dochter. Dat besef groeide steeds meer nadat ik, naast de Happy Healing week, ook de opleiding bij Vilna van Betten ging volgen. Zoals je in mijn eerdere blog hebt gelezen, was dat voor mij het begin van een diepere persoonlijke healing en ontwikkeling. Hoe meer ik mijn eigen schaduwen aankeek en heelde, hoe rustiger mijn energie werd. En hoe rustiger ik werd, hoe beter mijn dochter ging slapen. 


Klinkt dit zweverig? Dat is het niet. Vanuit spiritueel oogpunt zeggen we vaak “kinderen zijn de spiegel van onze ziel.” Wetenschappelijk wordt dit concept ondersteund door de theorie van de “spiegelneuronen.” Deze neuronen helpen ons emoties van anderen op te vangen en te imiteren, wat betekent dat kinderen de stemmingen en emoties van hun ouders onbewust oppikken. Dit beïnvloedt hun eigen gedrag en gemoedstoestand, wat verklaart waarom kinderen zich vaak gedragen en/of aanpassen aan de emotionele toestand van hun ouders. 


Als je dit bedenkt, is het niet moeilijk te begrijpen waarom de manier waarop jij je voelt invloed heeft op je kind. De energie die je uitstraalt, zowel verbaal als non-verbaal, heeft effect. In onze situatie in Leiden was ik verbaal wel troostend en liefdevol, maar mijn energie was gespannen, moe en onzeker. Mijn stressniveau was sky-high, en dat straalde ik uit. Mijn dochter had een moeder nodig die rust, zekerheid en kalmte uitstraalde, maar kreeg iemand die het tegenovergestelde was. En nu wil ik iets heel belangrijks zeggen tegen alle ouders die dit lezen: HET IS NIET JOUW SCHULD! Dit proces gebeurt altijd onbewust en onbedoeld. Geloof me, als ik het anders had gekund, had ik het wel anders gedaan. En dat geldt ook voor jullie. 


Wat mij enorm heeft geholpen was acceptatie. Het accepteren dat mijn dochter niet doorslaapt, was cruciaal. De eerste twee jaar zat ik in een vechtmodus, krampachtig op zoek naar een oplossing. Maar die acceptatie bracht innerlijke rust. Ik realiseerde me dat ik mezelf niet langer hoefde te forceren om iets te veranderen, maar dat ik juist moest ontspannen. En vanuit die ontspanning zocht ik naar wat goed voor haar en mij was. Wat werkte wel en wat werkte niet. Soms was dit ook tegen alle ''adviezen'' in, omdat ik het zo voelde. Hierbij gelijk nog een liefdevol advies, volg je eigen gevoel! Om een voorbeeld te geven. Onze dochter slaapt nu door maar nog niet zelf in. Dus elke avond blijf ik, of haar vader, bij haar totdat zij slaapt. Is dat hoe het ''hoort'', nee. Ben ik er al aan toe om het te veranderen? Nee, dus dan blijft het nog even zo. Zeker omdat zij het zelf ook nog niet aangeeft dat het anders mag.  


En dan gelijk nog een advies! Vraag en accepteer hulp! Wanneer opa’s of oma’s aanbieden om je kindje een weekendje (of nachtje) te laten logeren, voel je dan niet schuldig! Accepteer die hulp, zodat jij zelf ook de rust kunt vinden die je nodig hebt. Opa's en oma's vinden het alleen maar fijn en willen graag helpen. Ik was geneigd dit alleen te doen wanneer wij ook weg moesten. Er moest dus een reden zijn om de kinderen te laten logeren. Achteraf denk ik ''wat stom''. Nergens zoveel liefde en aandacht als bij opa's en oma's! Dus het had een win-win geweest!


Terwijl mijn helingsreis lekker doorliep, werden de nachten van onze dochter steeds beter. Ze werden langer, evenals de periode van doorslapen. Soms ging het echter weer even wat minder goed, en dat begreep ik dan ook. Ik zat wat minder goed in mijn vel (omdat ik even midden in de verwerking van een schaduwkstuk zat, bijvoorbeeld), ervaarde stress of was toch weer in de ratrace gestapt met te veel ballen hoog te houden. Ik werd dan even herinnerd om tijd voor mezelf te nemen, even stil te staan en mijn koers weer bij te stellen. Zij hield mij de spiegel weer even voor. Ik hoef er alleen maar in te kijken, simpel eigenlijk 😉


Wil jij er nu achter komen welke lessen jouw kind je wilt vertellen met zijn of haar slaapproblemen? Of kan je wat hulp gebruiken bij het kijken in die spiegel?  

 

Neem dan contact met mij op en we kijken welke methode het beste bij jullie situatie past. Ook ik heb het niet alleen gedaan! En hulp vragen is echt een vorm van selfcare. 

 

 

Liefs, Barbara 

 

Hieronder nog ons voorbeeld van slaaphygiëne. Wil je meer fijne tips? Hou dan mijn instagram pagina in de gaten. Met enige regelmaat deel ik hier kleine oefeningen of tips die een goede nachtrust kunnen ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld het energetisch ''dichtritsen''. Heel effectief voor gevoelige kindjes en heel fijn voor het slapen gaan.

 

Slaaphygiëne: 

Slaaphygiëne is de routine voor het slapengaan. Een goede en consequente slaaphygiëne biedt je kindje structuur, vertrouwen en je kindje weet waar het aan toe is. Namelijk slapen.  Hieronder deel ik wat belangrijke aspecten en onze slaaphygiëne.  

 

  1. Vaste slaaptijden: Het is belangrijk om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Duidelijkheid biedt vertrouwen. 

  2. Creëer een rustige slaapomgeving: Zorg voor een comfortabele slaapruimte die donker, stil en koel is. Vermijd fel licht (vooral blauw licht van telefoons of schermen). 

  3. Vast ritueel voor het slapen: Zorg voor een ontspannend ritueel voor het slapen. Bij ons bestaat deze uit douchen, letterlijk de dag afspoelen. (Let op, dit hoeft niet voor ieder kindje goed te zijn. Sommige kinderen worden juist meer wakker als ze voor het slapen gaan douchen of in bad gaan). Wij hadden leuke kaartjes met picogrammen aan de muur toen zij kleiner was. Daar stond precies op wat we gingen doen. Na het douchen aankleden, tandenpoetsen, verhaaltje lezen, knuffel van mama/papa, muziekje aan en slapen. Maak een ritueel dat bij jullie past en zorg dat hij elke dag hetzelfde is! 

  4. Beperk schermtijd: Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals telefoons, tablets of tv vlak voor het slapen. Het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen kan de productie van melatonine verstoren, het hormoon dat helpt om in slaap te vallen. 

 
 
 

Comments


bottom of page