top of page

De Body en Mind reset volgens de Vilna-Methode: Waarom is het effectief bij slaapproblemen van kinderen?

barbaradaalmeijer

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen wat de invloed is van de energie van ouders op kinderen. Ik vertelde ook dat, hoe meer ik mijzelf heelde, mijn schaduwkanten onder ogen zag en mijn energie zich meer en meer begon te ontspannen, onze dochter beter ging slapen. 


Omdat ik ook midden in mijn opleiding bij Vilna.nl zat, leek het mij een heel mooi onderwerp om me verder in te specialiseren. Ik wil ouders helpen net dat stukje te verdiepen, wat in andere methodes vaak mist. Wat goed is om te noemen is dat ik geen slaapcoach ben. Ik heb hier geen opleiding voor gevolgd, en de inzichten en theoretische kant vanuit hun expertise kunnen ontzettend helpend zijn! Veel kinderen (en ouders) hebben er baat bij, want soms is diepere begeleiding niet nodig en is deze aanpak al voldoende. 


Er zijn echter ook gevallen waarin dit niet voldoende is, en dat zie ik als een uitnodiging om net dat stapje verder te zetten. Wat is dat stapje verder en hoe kan de Vilna-methode daarbij helpen? 


Even terug naar het punt dat kinderen de energie van hun ouders oppikken. Als we hiervan uitgaan, is het dus van belang om inzicht te krijgen in de emoties die bij jou spelen. Ik richt mij in eerste instantie op de moeder. Hiermee wil ik niets tekortdoen aan de vader, maar ik leg graag uit waarom ik hier de focus op leg. 


Moeders dragen hun kinderen niet alleen fysiek, maar ook energetisch, gedurende negen maanden. Gedurende deze tijd is er een uitwisseling op verschillende lagen. Het kind ontvangt niet alleen voeding, maar ook de emoties, gedachten en energie van de moeder. Deze, vaak onbewuste energieverbinding, creëert een diepere band, die vaak blijft bestaan, nadat het kind geboren is. 


De vader heeft natuurlijk ook een belangrijke rol in het leven van het kind, maar de band ontstaat vaak op een ander vlak, bijvoorbeeld door gezamenlijke ervaringen, interactie en bescherming. De connectie tussen vader en kind kan eveneens diep zijn, maar omdat de vader niet dezelfde fysieke en energetische ervaring van zwangerschap deelt, is die connectie vaak anders van aard. Vanuit de Vilna-methode ga ik dus (eerst) met de moeder aan de slag. Welke emoties spelen er op dit moment en welke belemmerende kernovertuiging speelt een rol in de slaapproblemen van je kind? Die vraag gaan we beantwoorden.  


Maar hoe zit dat dan precies? Dat leg ik graag verder uit. Kinderen zijn van nature geneigd om voor hun ouders te zorgen wanneer ze merken dat het niet goed gaat. Dit komt vanuit een diepe empathie, verbondenheid en loyaliteit. Dat zorgen voor kan zich op verschillende manieren uiten.  Wanneer je kind merkt dat jij gestrest of verdrietig bent, kan het daarop reageren door extra liefde te geven of zelfs te proberen jou te kalmeren. Het is een soort onbewuste empathie, waarbij je kind probeert jouw staat van zijn te balanceren of te verlichten.  Andersom kan het ook gebeuren. Doordat je kind jouw stress of spanning oppikt, kan het juist heel rusteloos worden, veel huilen of extra aandacht vragen. Belangrijk om dan ook de vraag aan jezelf te stellen hoe het gaat en hoe jij je voelt. Daar komt toch die spiegel weer 😉  


Misschien herken je het wel, het moment dat je 's nachts wakker ligt of piekert, en je kindje ook ineens niet meer rustig slaapt. Of wanneer jij als ouder toe bent aan wat ruimte voor jezelf, maar je kindje je overal volgt en je geen seconde alleen laat. Dit zijn signalen die laten zien dat je kindje misschien voor jou aan het zorgen is, zich verantwoordelijk voelt om jou beter te maken. Dit was iets wat ik zelf ook ervaarde. 


Het was voor ons essentieel om onze dochter (en natuurlijk ook onze zoon) te laten zien dat zij niet de verantwoordelijkheid hoeft te dragen voor mijn welzijn. Het is niet haar taak om voor mij te zorgen. Wat hierbij cruciaal is, is dat we open en eerlijk communiceren over hoe we ons voelen. Op deze manier leert zij dat haar eigen gevoel klopt en dat het oké is om gevoelens te herkennen en te uitte. Wanneer zij bevestiging krijgt in haar gevoel dat mama zich niet zo lekker voelt, helpt dat haar om het ook los te kunnen laten. Uiteraard neem je hierbij in acht dat je met een kind praat en benoem je dat jouw gevoel niet door haar komt of haar schuld is. Wat wij ook heel belangrijk vinden, is het benoemen wat we dan nodig hebben, als we ons niet zo lekker voelen. Zo leert zij dat het essentieel is om naar je eigen gevoel te luisteren maar er ook naar te handelen. We laten zien aan haar dat verantwoordelijkheid nemen voor je gevoel niet betekent dat je het onderdrukt, maar juist dat je er bewust naar luistert en handelt.  


Met de Vilna-methode gaan we dus dieper in op de overtuiging die op dit moment speelt bij jou als moeder. Vanuit daar maken we zichtbaar in welke vorm je kind voor jou aan het zorgen is. Wat heeft jouw kind nodig en welke krachtbronnen en vaardigheden mag jij weer inzetten? Ook werken we in de methode systemisch, zodat alles na de sessie (systemisch) weer optimaal kan stromen. De reacties van de moeders die tot nu toe een BMR-sessie volgens de Vilna-methode hebben ontvangen, zijn allemaal positief. Ook wanneer hun kindje nog niet volledig doorslaapt of bijvoorbeeld enkele nachten heeft doorgeslapen na de sessie. Dit komt vooral door de bewustwording die hiermee gecreëerd wordt, maar ook omdat de lading van de emoties die ten grondslag liggen bij de moeder verdwijnt.  


De cijfers van zeven moeders die een sessie hebben gedaan ligt tussen de 8 en de 10!! Dat is toch fantastisch! 


Wil jij dit nu ook? Wil jij hier meer over weten? Of wil je er eens verder met mij over in gesprek? Dat kan natuurlijk. Stuur me een berichtje en dan plannen we een ontdekgesprek in. 


Liefs, 

Barbara 



 
 
 

Σχόλια


bottom of page